„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Operacja mająca na celu Rozwój działalności gospodarczej poprzez wynajem maszyn budowanych/ogrodniczych zakupionych w wyniku realizacji operacji jak i świadczenie usług budowlanych i aranżacji terenu przy wykorzystaniu tych maszyn współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Przewidywane wyniki operacji: rozwój istniejącego przedsiębiorstwa oraz utworzenie jednego miejsca pracy |
Dlaczego warto stosować młóto browarniane
Nie jest tajemnicą, że dobrze zbilansowana, wysoka jakościowo pasza jest warunkiem optymalnego wzrostu, rozwoju oraz wydajności produkcyjnej zwierząt gospodarskich. Co za tym idzie, hodowca otaczający opieką swój inwentarz powinien mieć świadomość, iż sposób żywienia zwierząt ma bezpośredni wpływ na wysokość zysków oraz rentowność rolniczej działalności.
Odpowiednio skalkulowana karma powinna zawierać łatwo przyswajalne, odżywcze ilości tłuszczów, białka, węglowodanów oraz składników mineralnych. Analogicznie do talerza hodowcy nie może być również monotonna czy niesmaczna.
W nowoczesnym gospodarstwie, starającym się sprostać wymaganiom stawianym przez obecną rzeczywistość stosowanie wyłącznie różnego rodzaju pasz podstawowych wydaje się być niewystarczające. Wielu hodowców, zwłaszcza parających się produkcją mleczną, zwraca coraz większą uwagę na walory włączania do bydlęcej diety wywodzącego się z praktyki piwowarskiej jęczmiennego młóta browarniczego.
Do niezaprzeczalnych walorów powyżej wspomnianego składnika żywieniowego należy z pewnością zaliczyć zwiększenie odporności żwacza oraz spotęgowanie walorów smakowych otrzymanego mleka.
Jak stosować
Młóto browarne, które stosuje się w formie zwartej, niezbyt wysuszonej śruty pochodzącej ze zboża, podaje się w ilości nieprzekraczającej 8 kg. dla krów dojnych oraz 3 kg. w przypadku opasów. Nieco mniejsze zastosowanie wysłodziny browarnej zanotować można w hodowli trzody chlewnej. W tym przypadku gramatura podawanej paszy tego rodzaju powinna wynosić niż 4 kg u tuczników oraz 5 kg. u loch.
Aby podawana zwierzętom karma sprzyjała ich wszechstronnemu rozwojowi i produktywności musi być pozbawiona wszelkich patologicznych ingredientów typu pleśnie lub nieczystości. Dlatego też w przypadku nieprzetworzonego młóta browarnego można podawać je jedynie przez 3 dni latem oraz tydzień w porze zimnej. Po upływie tego czasu wysłodzina staje się niezdatna do użycia.
Wyjściem znacznie przedłużającym zdatność do użycia młóta browarnego jest zakiszanie, które w obecnych czasach można wykonać według kilku metod.
Jak przechowywać
Tradycyjny sposób generuje niestety straty składników pokarmowych, dlatego coraz większe uznanie zyskuje forma przygotowania kiszonki w rękawach foliowych. Taka forma otrzymania paszy jest droższa jednak warunki, jakie wytwarzają się podczas zachodzących procesów pozwalają na uniknięcie powyżej wspomnianych ubytków.
Reasumując, młóto browarniane jest rewolucyjnym składnikiem żywności zwierząt hodowlanych. W dzisiejszych czasach stało się paszą poszukiwaną przez hodowców, którym zależy nie tylko na jakości produktu, ale również zoptymalizowanej wygodzie zarówno w dokonywaniu zakupów, jak i dostawie towaru. Wychodzą naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów dostarczamy powyżej wspomniany produkt specjalistycznym, przystosowanym do transportu pasz samochodem, którym z powodzeniem możemy zaopatrzyć gospodarstwa znajdujące się w rozmaitych zakątkach Polski.
W przypadku zainteresowania pełną ofertą handlową zapraszamy do kontaktu za pośrednictwem poniżej zamieszczonego formularza lub pod numerem telefonu 730 458 429.